Her om dagen spurte en venn om min interesse for genteknologi og genetikk. han lurte på hvorfor jeg var interessert i det og grunnen til at jeg ikke oppsøkte det som en type utdanning. Han følte min interesse innen genetikk var mildt sagt noe spesielt, men også spennende.
Jeg har i grunn alltid vært interessert i vitenskap, og de som kjenner meg vet at jeg heller tror på det enn religion eller det åndelig. Om jeg skal gradere mitt eget trossamfunn så vil vitenskapen komme på en solid første plass, så det åndelige og en fantastisk siste plass til religion. Med åndelig tenker jeg ikke på gjenferd, healing osv. Men at alt nødvendigvis ikke kan forklares på en vitenskapelig basis, og inntil vi har svar på disse gåtene så plasserer jeg det uvisse under denne kategorien.
En liten digresjon... Grunnen til at det aldri ble en utdanning innen genetikken var rett og slett min usikkerhet innen mulighetene da jeg fullførte videregående skole. Med dette så mener jeg at var svært usikker på hva jeg ville når det gjaldt utdanning. Jeg ble anbefalt av studieveileder å søke meg inn på universitetet, og helst innen helse- eller vitenskapelige emner. Men det jeg så for meg den gangen var medisinstudier eller noe som liknet, og jeg er mildt sagt mindre glad i å måtte jobbe så tett inntil mennesker. Så det var rett og slett uaktuelt. Jeg resonnerte meg aldri frem til at man faktisk har mulighet til å gå disse veiene og samtidig slippe denne fryktede menneskelige nærkontakten. Spesielt innen forskning er jo dette fult mulig! Så derfor ble det aldri en vitenskapelig utdanning på meg. Jeg havnet på motsatte side med kunsthistorie på universitetet. Merkelig i grunn, men det var også en del av meg og mitt søken etter historien bak ting -like viktig som den delen av meg som søker vitenskapen bak naturens oppbygging.
Videre svarte jeg min gode venn at genteknologi (enkelt forklart) er forskning på arvemateriale, og med genteknologi har vi muligheten til å forandre arvematerialet i en celle. Teknikker man bruker for å få dette til kan for eksempel være at man tar en bit av et DNA-molekyl fra en celle og setter den inn i en annen celle -eller i samme celle for den saks skyld. Klippe-lime-teknikk med andre ord! Man kan også selvfølgelig forandre på denne biten før den eventuelt føres videre. Høres veldig enkelt ut eller hva? Men genteknologi er mye mer komplekst enn det jeg veldig enkelt beskrev her. Man har uante muligheter innen denne forskningen, men også uhyre ansvar uten at jeg utdyper det noe nærmere her... En er i skrivende stund i gang med å kartlegge det menneskelige arveanlegget (arvematerialet som finnes i en menneskecelle) slik at man kan føre forskningen videre. Allerede nå kan vi merke denne fremgangen da vi stadig får vite at en har funnet de ulike genene eller delene fra vår DNA som kan forklare hvordan vår kropp er bygget opp og hvordan den reagerer på ytre faktorer basert på denne oppbyggingen.
Til sist fikk han forklart forskjellen på genteknologi og genetikk, for det er to sider av samme sak. Genteknologi er som jeg sa tidligere de ulike teknikkene som brukes for å kartlegge arveanlegget, mens genetikk er selve læren om arv og gener. Altså, man må ha viten om genetikken for å kunne utføre genteknologi.
Til sist fikk han forklart forskjellen på genteknologi og genetikk, for det er to sider av samme sak. Genteknologi er som jeg sa tidligere de ulike teknikkene som brukes for å kartlegge arveanlegget, mens genetikk er selve læren om arv og gener. Altså, man må ha viten om genetikken for å kunne utføre genteknologi.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar